Sep 08

A 35 ÉV ALATTIAK ILLETÉKKEDVEZMÉNYÉRŐL (lakásvásárlás esetén)

Az illetéktörvény (1990. évi XCIII. törvény az illetékekről) nem csupán a vagyonszerzés illetékéről, hanem a KEDVEZMÉNYEKRŐL is rendelkezik.

Ilyen például a 35 ÉV ALATTIAK ILLETÉKKEDVEZMÉNYE AZ ELSŐ lakás megszerzésekor.

Itt lényeges kimelni, hogy az illetékkötelezettség keletkezésekor még NE LEGYEN 35 éves a vagyonszerző.

A vagyonszerző fiataloknak csupán a felét kell kifizetniük a lakás értékéhez viszonyított illetéknek (azaz az illeték mértéke 2%), ha a tulajdon egészének értéke (tehát a teljes vételár) NEM TÖBB 15 millió forintnál.

Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.

Nem minősül első lakástulajdont szerzőnek az, aki a kedvezményt az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően igénybe vette, azaz az első lakás illetékkedvezménye egy alkalommal – az első lakás vásárlásánál – vehető igénybe. Az illetékkötelezettség az adás-vételi szerződés megkötésének NAPJÁN keletkezik.

Ügyfeleim érdeklődtek több esetben is, hogy amennyiben eladják ezen ingatlanukat, úgy elveszik -e az igényelt kedvezmény és be kell-e fizetniük a teljes illeték összegét. Nem, nem kell sem vissza, sem befizetni a teljes illetéket.

Az illetékkedvezményeket ajánlatos MÁR az adásvételi szerződésben, és/vagy a Földhivatalhoz benyújtandó, az adóhivatali B400-as adatlapon (is) kérni.

About the Author:


Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *